ПОПУГАЙ, розучилися ЛІТАТИ

У гірських вологих лісах Південного острова нової Зеландії живе досить великий і найрідкісніший папуга какапо - папуга, розучилася літати. У 1961 році їх налічувалося всього близько сотні.


Стільки ж було і в 1985. А сьогодні ця дивовижна птиця занесена в Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів.

Какапо зовсім не вміє літати, може лише планувати зверху вниз, з будь-якого піднесення на землю. Крила у нього є, і начебто цілком нормальні, але що приводять у рух м'язи занадто слабкі. Немає у какапо і кіля, до якого вони кріпляться у інших літаючих птахів. Та й кістки у нього важкі, без повітряних порожнин. А називають папугу совиним, тому що його обличчя нагадує обличчя сови. Як і у неї, пір'я навколо очей какапо утворюють жорстке обрамлення.

Спосіб життя какапо відповідає совиних: нічний. Пішки по стежках, їм же прокладеним, в пізніх сутінках виходить цей папуга - оливковий, зростанням з курку - з укриття, де спав днем. Йде несміливо, крадеться, як кішка, від куща до куща. Харчується листям папороті, ягодами, мохами і грибами.

Совиний папуга вважається найбільшим папугою в світі. Зростання його досягає 60 см, а важить какапо до 3 кілограмів!

Пора любові для какапо - січень, і його «серенади», що нагадують гул барабану, - не що інше, як заклики самки. Совиний папуга - єдиний з усіх папуг, що має шкіряний горловий мішок (зоб), який він роздуває до значних розмірів. Його «барабанні» звуки в січні-лютому лунають щоночі, причому чутно їх на значній відстані (до кілометра).

Живуть какапо як на рівнинній місцевості, так і в горах (до 1400 м над рівнем моря). Свої гнізда птах споруджує в земляних норах, в ущелинах скель, між корінням дерев. В глибині нори какапо і влаштовує собі гніздову камеру діаметром приблизно 60 см. Раз на два роки самка відкладе в гніздо два яйця. Цікаво: всі какапо на островах відкладають яйця в один і той же рік!

Виявляється, какапо добре приживаються і в неволі, тільки чомусь не розмножуються. А на волі ... по два яйця від пари папуг, та раз у два роки ...

Вперше спостереження за цією цікавою птахом були проведені новозеландським дослідником сером Джулиусом фон Хааст в 1863 році. Одного вечора, проходячи по схилу гори, він побачив на дереві великого зеленого папугу. Коли ж Джуліус підійшов до нього ближче, той не злетів, а як би звалився, створивши враження, що у нього просто немає крил! Відразу виникло питання, як же папуга виліз на дерево? Це з'ясувалося пізніше: за допомогою кігтів! Скоро були виявлені і деякі інші його особливості. Наприклад, що харчуватися він виходить вночі, використовуючи для цього добре протоптані їм же стежки, по яких він рухається перевалюючись, як качки; його постава нагадує поставу пінгвіна.

Фото: Триденний пташеня з гнізда на острові Стьюард

Причина нечисленності совиних папуг, по всій видимості, полягає в тому, що завезені людьми на Новозеландські острови собаки і щури стали їх головними ворогами. Людям теж припало до смаку м'ясо цих птахів. До того ж добувати його великих труднощів не становило. Сприяло цьому і їх посилений відстріл для комплектування колекцій в музеях. Живих папуг стали експортувати в Англію, де використовували в якості ... домашніх тварин. Від спокуси захопити з собою з нової Зеландії совиного папуги не могли втриматися навіть вчені! Англієць Г. С. Сейл повідомляв про що живе в його будинку папугу: «Він, подібно до кошеняті, любить грати з моєю рукою. Птах перекидається на спину і забирає в свої лапи руку, одночасно хапаючи її дзьобом ».

Щоб змінити ситуацію з поступовим зникненням совиних папуг, місцева Служба охорони живої природи в 1958 році приступила до пошуків залишилися в країні какапо. Протягом 15 років було виявлено 8 птахів. Правда, в 1970 році на півдні острова Південний знайшли відразу 12. У 1977 році на острові Стьюард виявили ще одну, причому досить значну групу птахів, в якій налічувалося близько 100 особин. Але оскільки на острові були присутні хижаки, їх майбутнє було тривожним. Почалася евакуація папуг на невеликі острівці, де хижаків не було. Вперше птахів переправляли на вертольотах. Випускаючи на волю, багатьох з них «постачали» радіопередавачами.

І все ж до сьогоднішнього дня всі, хто живе в країні какапо як і раніше залишаються уразливими. Чисельність какапо на острові Стьюард скоротилося вдвічі! І сталося це з вини кішок.

В даний час Служба охорони живої природи Нової Зеландії щорічно витрачає більше 100000 новозеландських доларів на пошуки какапо і їх збереження, а також на вилов хижаків. На думку вчених, самостійно папуги протриматися довго не зможуть, навіть незважаючи на прагнення розселяти їх на дрібних острівцях, де відсутні хижаки.

Вчені країни докладають чимало зусиль, щоб домогтися збільшення чисельності совиного папугу в природних умовах. А ось досягнуть вони успіху, покаже час.

За матеріалами журналу «У світі тварин»