Какапо або совиний папуга (Strigops habroptilus)

Класифікація

Царство: Тварини
Тип: Хордові
Підтип: Хребетні
Клас: Птахи
Загін: попугаеобразних
Сімейство: Nestoridae
Рід: Совині папуги

Какапо, або совиний папуга (лат. Strigops habroptilus) - нічна нелітаючий птах із сімейства Nestoridae, що є ендеміком Нової Зеландії. Оперення жовто-зеленого кольору з чорними цятками, має характерний чутливий лицьовий диск, вібріссообразние пір'я, величезний сірий дзьоб, короткі ноги, величезні ступні і маленькі крила, а також відносно короткий хвіст. Какапо втратив здатність до активного польоту. У самців і самок спостерігається статевий диморфізм в розмірі тіла. Виховання молодняку ​​протікає без втручання самця. Какапо є єдиним видом папуг, які мають полігінійную систему розмноження. Можливо, є одним з найбільш древніх нині живучих видів птахів.

Зовнішній вигляд

Оперення жовто-зеленого кольору з чорними цятками, має характерний чутливий лицьовий диск, вібріссообразние пір'я, величезний сірий дзьоб, короткі ноги, величезні ступні і маленькі крила, а також відносно короткий хвіст. Какапо втратив здатність до активного польоту. Веде нічний спосіб життя. У самців і самок спостерігається статевий диморфізм в розмірі тіла. Виховання молодняку ​​протікає без втручання самця. Какапо є єдиним видом папуг, які мають полігінійную систему розмноження. Довжина тіла близько 60 см, вага в зрілому віці від 2 до 4 кг. Оперення м'яке; забарвлення нижньої сторони тіла зеленувато-жовта, верхній - моховито-зелена, з чорними смугами на спині. На інших місцях тіла смуги різного кольору: жовто-зелені, темно-бурі і лимонно-жовті. Особові пір'я утворюють лицьовій диск, як у сов, і, можливо, виконують локаційних функцію. Голос хрипко-каркати, що переходить в верескливі неприємні звуки. Однією з незвичайних характеристик какапо є сильний, але в той же час приємний запах, схожий на запах квітів і меду або бджолиного воску.

анатомія

Скелет какапо відрізняється від інших папуг, що пов'язано з втратою здатності до активної польоту. Какапо має укорочені крила з округлими кінцями. Грудина маленька, кіль низький, недорозвинений, і укорочений spina externa. Подібно до інших нелітаючих птахів (і деяким літаючим папугам) вилочка не вставлений, зате вони мають пару ключиць з'єднують дзьобовидні відростки. Кут складається з клювовидного відростків і грудини розширено. Таз більш широкий ніж у інших представників загону. Проксимальні кістки ніг і крил непропорційно довгі, а дистальні елементи вкорочені.

Екологія і спосіб життя

Був широко поширений в Новій Зеландії, в даний час зберігся лише на південному заході Південного острова. Живуть в лісах, в місцях з високою вологістю, піднімаючись до висоти 1500 м над рівнем моря. Слабкість м'язів і недорозвинення грудного кіля диктують птиці неможливість польотів. Тримаються в основному на землі. Єдиний з папуг, провідний сутінковий і нічний спосіб життя. Вдень він ховається в норах або щілинах скель. Вночі по протоптаних стежках виходить годуватися ягодами або соком рослин (жує листя і пагони, які не зриваючи їх).

харчування

Дзьоб какапо пристосований для подрібнення їжі. З цієї причини птах має дуже маленьку глотку в порівнянні з іншими птахами подібного розміру. В основному він травоїдний, харчуючись місцевими рослинами, насінням, ягодами, пилком і навіть заболонню. Дослідження харчування 1984 році відкрили десь 25 видів рослин якими харчується птах. [2] Какапо дуже люблять фрукти риму і харчуються ними весь сезон року.

Дієта какапо змінюється кожен сезон. Протягом усього року вони харчуються такими рослинами: Lycopodium ramulosum, Lycopodium fastigium, Schizaea fistulosa, Blechnum minus, Blechnum procerum, Cyathodes juniperina, Dracophyllum longifolium, Olearia colensoi і Thelymitra venosa. Ставлення до деяких видів рослин і птахів буває різним.

розмноження

Гніздами їм служать викопані ямки в серцевині гнилого пня або дерева, а також ущелини скель. Трапляється, що в гніздову нору ведуть два входи, від яких відходять тунелі, що мають в довжину кілька десятків сантиметрів, а в глибині обладнується камера. Яйця відкладаються в січні-лютому. У кладці звичайно 2 яйця. Самці какапо закликають самок звуком надзвичайно низького тону, типу бурчання, чутного на кілька кілометрів.

зміст

Дуже розумні і добродушні папуги, за добре ставлення вони дуже сильно прив'язуються до людини, висловлюючи йому свою любов і прихильність, подібно собакам і кішкам, пестити до свого господаря.

У культурі маорі

Какапо, як і інші види птахів, є важливою частиною історії для народу маорі (корінні жителі островів Нової Зеландії). Маорі складали про них легенди і використовували в фольклорі. М'ясо какапо використовувалося народом маорі в їжу і вважається делікатесом [19], тому вони полювали на птахів, поки ті були широко поширені.

Ціна