Розелла (птах) (Platycercus eximius)

Класифікація

Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Птахи
Загін: попугаеобразних
Сімейство: Попугаева
Підродина: Справжні папуги
Рід: Розелли

Зовнішній вигляд

Довжина тіла до 30 см, крила - близько 11 см; вага близько 50-60 м Верхня сторона спини чорна, але кожне перо облямоване зелено-жовтим кольором, нижня частина спини зеленувато-жовта. Шия і груди яскраво-червоного кольору, нижня частина грудей яскраво-жовта. Черевце, надхвостье і стегна світло-зелені. Крила лілово-блакитні з чорними плямами, кермові пір'я сині, на кінцях світліше і з білими плямами на кінцях бічних пір'я. Надхвістя світло-зелене. Забарвлення самок більш тьмяна. Щоки у них сірувато-білого кольору, на потилицю заходить зелено-строкатий забарвлення верху шиї у формі трикутника, дзьоб і голова менших розмірів, ніж у самців.

поширення

Мешкає на південному сході Австралії і на острові Тасманія.

Спосіб життя

Населяють відкриті ландшафти. Селяться в саванах, великих парках, в місцях з інтенсивним людською діяльністю. Харчуються насінням дикорослих і культурних трав (конюшина, люцерна, пшениця), фруктами (груші і яблука). Можуть завдавати шкоди культурним посівам, але приносять і користь, знищуючи бур'яни і поїдаючи шкідливих комах. Політ розелл хвилястий, з частими помахами крил, на великі відстані літають неохоче. Легко пересуваються по землі. Голос досить гучний, але не неприємний, в шлюбний період самці видають мелодійний свист, майже спів.

розмноження

Гнізда влаштовують в пустотах великих гілок, але можуть гніздитися і в порожніх норах кроликів, щурок, розташованих в крутих глинистих берегах, гніздяться вони навіть на стовпах і огорожах; зазвичай не високо над землею.

Під час токування самець робить шлюбний танець: він ходить навколо самки в гордій позі, піднімає пір'я і періодично розпускає віялом хвіст. Танець супроводжується особливими звуками. Самка приймає позу пташеняти, який просить корм, і видає скрипучі звуки. Потім самець припиняє токування і починає її годувати. Подібне повторюється кілька разів. Самка зносить 4-6 білих яєць, іноді до 9, з інтервалом в один день. Насиджування починає після відкладання 2-го і 3-го яйця і продовжує 22-24 дня. Під час насиджування самка не залишає гнізда, а самець її годує.

Пташенята вилуплюються сліпі, покриті світлим пухом. Вони дуже швидко ростуть і залишають гніздо у віці 30 днів, але батьки підгодовують їх ще 10-15 днів.

зміст

Швидко звикають до людини, ведуть себе спокійно, некріклівой. Можуть навчитися вимовляти декілька слів, а частіше вивчають якусь мелодію, яку і відтворюють. При хороших умовах утримання птиці живуть більш 30 років. Іноді розмножуються.

Класифікація

Вид включає в себе 4 підвиди:

  • Platycercus eximius ceciliae - довжина тіла 32-33 см. Пір'я спини чисто-жовті, без чорного кольору в центрі. Низ тулуба також жовтий.
  • Platycercus eximius diemensis North, 1911 - тасманийский підвид, найбільш рідкісний і менше всіх за величиною. Величина дорослих птахів не перевищує 30 см. Має білі яскраві щоки, голова і груди пофарбовані більш інтенсивно, ніж у інших підвидів, а червоний колір «фартуха» на грудях доходить до черева.
  • Platycercus eximius elecica Schodde & Short, 1989
  • Platycercus eximius eximius (Shaw, 1792) - довжина тіла 32-33 см. Мають жовто-зелене забарвлення нижньої частини тулуба (частина грудей і черево), подхвостье зеленого кольору, а пір'я спини чорні з жовтою облямівкою.

Ціна

Інші види роду «Розелли»:

  • Бледноголовая розелла (Platycercus adscitus)
  • Желтощек розелла (Platycercus icterotis)
  • Зелена розелла (Platycercus caledonicus)
  • Червона розелла (Platycercus elegans flaveolus)
  • Чорноголова розелла (Platycercus venustus)