Гіацинтовий ара (Anodorhynchus hyacinthinus)

Класифікація

Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Птахи
Загін: попугаеобразних
Сімейство: Попугаева
Підродина: Справжні папуги
Рід: Гіацинтові ара

Зовнішній вигляд

Один з найбільших видів папуг. Деякі особини досягають в довжину 80-98 см, причому близько половини припадає на хвіст, довжина крила 36,5 см; вага 1,5 кг. Забарвлення оперення кобальтово-синя. З боків голова закрита оперенням, тільки тонка смужка біля основи подклювья і вузьке кільце навколо очей неопереної, золотисто-жовтого кольору. Хвіст сіро-синій, довгий і вузький. Дзьоб великий, потужний, чорно-сірого кольору. У самця більший, ніж у самки. Лапи темно сірі. Райдужка темно-коричнева. Голос дуже гучний, різкий, гортанний, в тому числі хрипкий вереск. Чути на досить великих відстанях (1-1,5 км).

поширення

Мешкає на північному сході, заході і в центрі Бразилії, в Болівії і Парагваї.

Спосіб життя

Населяють окраїни лісу, лісопосадки, болотисті місцевості, пальмові гаї. Зустрічаються уздовж річок, рідше в сельвах до висоти 800 м над рівнем моря. Поза сезоном розмноження тримаються невеликими сімейними зграями (до 6-12 особин). Активні у світлий час доби. Кожен день літають на кормові території, що знаходяться в декількох десятках кілометрів від місця ночівлі. Ранкова годівля починається близько 9 години ранку. Рано вранці збираються в зграї на мертвих деревах і чепуряться. У найспекотніші години відпочивають в кроні дерев. Харчуються пальмовими горіхами (Scheelea phalerata і Acrocomia aculeata), спритно розгризаючи їх сильним дзьобом, стиглими і незрілими плодами (фіги) і фруктами, ягодами, водними равликами. Годуються як в кронах дерев, так і на землі. Періодично заковтують гравій.

розмноження

Пара утворюється на все життя. Гніздяться в дуплах високих (живих і мертвих) дерев, на висоті 12-40 м. З усіх дерев віддає перевагу стеркуліі (Sterculia apetala), через її м'якої деревини. Розширюють і поглиблюють природні отвори або дупла, створені дятлами. Внутрішній діаметр гнізда - близько 50 см, глибина до 30 см, вічко 5-40х7-25 см. Дно вистилається тирсою. При нестачі відповідних дерев риють нори (за допомогою дзьоба і лап) на обривистих берегах річок, влаштовує місце гніздування в кам'яних щілинах. Через місяць після спарювання самка відкладає перше яйце. Інтервал між яйцями 2-3 дня. У кладці 2 яйця (розмір 53х40 мм). Яйця висиджує тільки самка. Насиджування починається з першого яйця і продовжується в середньому 27-30 днів. Самець годує самку і охороняє гніздо. У рік буває 1-2 кладки.

Новонароджені пташенята голі й сліпі. Пташенята конкурують між собою за їжу. У більшості випадків виживає тільки один, особливо якщо другий народився через чотири дні після першого. Оперяються пташенята у віці 65-70 днів. Залишають гніздо в три місяці, але ще три місяці їх годують батьки. Молоді птахи тримаються близько батьків до 18 місяців.

Загрози і охорона

Знаходиться під загрозою зникнення. До кінця XX століття в дикій природі налічувалося до 3000 особин. Зник з багатьох займаних їм територій. Причина зниження популяції - полювання, вилов (в 1980-х роках було виловлено близько 10 000 особин, що сприяло повного зникнення з території Парагваю), втрата природного місця існування (займають під випас домашніх тварин, під насадження екзотичних дерев, під ГЕС на річках Токантінс і Шінгу і через постійні пожежі).

Завдяки програмам захисту цього птаха і освітній роботі з землевласниками, на території яких живуть або гніздяться птахи, до кінця XX століття кількість особин збільшилася в 2 рази. До 2002 року (за даними McGrath) у дикій природі налічувалося близько 6500 особин. Занесений до Червоної книги МСОП.

зміст

Незважаючи на його силу (у деяких особин досить агресивний характер), легко приручаються і дуже добре уживається з людиною. Його часто можна побачити у любителів природи, в зоопарках. Тривалість життя до 65-90 років.

Ціна

Інші види роду «Гіацинтові ара»:

  • Сіро-блакитний гіацинтовий ара (Anodorhynchus glaucus)