Синьо-жовтий ара (Ara ararauna)

Класифікація

Царство: Тварини
Тип: Хордові
Підтип: Хребетні
Клас: Птахи
Загін: попугаеобразних
Сімейство: Попугаева
Підродина: Справжні папуги
Рід: Ара

Зовнішній вигляд

Довжина тіла 80-95 см, крила - 37-39 см, хвоста - 52 см; вага 900-1300 м Верхня частина оперення тіла яскраво-блакитна, боки шиї, грудка і живіт оранжево-жовті. Пір'я, що криють хвоста яскраво-блакитні. Горло чорне. Щоки спереду неопереної сіро-білі з чорними смужками. Дзьоб чорний, дуже сильний і здатний лущити горіхи й перегризати гілки дерев. Ноги буро-чорні. Райдужка солом'яно-жовта. Голос гучний і різкий, співзвучний з назвою птаха.

поширення

Гніздиться від східної частини Панами до Бразилії і Північного Парагваю. Імовірно, в Тринідаді цей птах вимерла.

Спосіб життя

Населяє незаймані тропічні ліси, вважаючи за краще прибережні області річок. Селяться також в гірських долинах до субальпійських лук. Дуже прив'язаний до місць свого проживання. Годуватися вилітають рано вранці в місця, віддалені від гнізда на 25 км, і повертаються після заходу сонця. Ведуть парний або одиночний спосіб життя, зграй не утворюють. Тримаються в кронах високих дерев.

розмноження

Шлюбний період з грудня по березень. Гніздяться дуже високо в дуплах дерев, найчастіше пальм, будують гнізда на гілках. Далеко від гнізда, як правило, не відлітають. У кладці 2-3 яйця, але буває і до 5. Насиджує самка протягом 24-30 днів. Молоді птахи залишають гніздо у віці близько 3 місяців, але батьки опікують їх ще 2-3 місяці, після чого ті переходять до самостійного життя. За забарвленням молоді птахи майже не відрізняються від дорослих, але мають більш світлий дзьоб і сіро-коричневий колір райдужки.

зміст

Молоді дуже добре приручаються. З давніх часів їх приручали корінні жителі, у яких він належав до числа улюблених птахів. У Європі відомі з XVII століття. Здатні до вимови декількох десятків слів. Хоча і популярні як домашні тварини через красу і можливості наслідувати людську мову, важкі у змісті і вимагають великої уваги, на відміну від традиційних вихованців - собак і кішок. Дуже інтелектуальні.

Мають сильним крикливим голосом, чим створюють незручності для сусідів (відволікають іграшками і спілкуванням). Постійно гризуть різні предмети, перекушуючи навіть сталевий дріт.

Харчуються різноманітною рослинною їжею: горіхи, насіння, злаки, фрукти і овочі (в тому числі і сушені), зелень і т. Д.

Деякі харчові продукти (вишневі кісточки, авокадо, шоколад і кава) отруйні для птахів.

Ціна

Інші види роду «Ара»:

  • Зеленокрилий ара (Ara chloroptera)
  • Каштановолобий ара (Ara severus)
  • Червоновухий ара (Ara rubrogenys)
  • Синьогорлий ара (Ara glaucogularis)
  • Малий солдатський ара (Ara militaris)
  • Червоний ара (Ara macao)
  • Солдатський ара (Ara ambiguus)