Прудка ящірка

Прудка ящірка (Lacerta agilis Linnaeus, 1758).


Сімейство: Справжні ящірки (Lacertidae).

Місця проживання

У Росії поширена на північ до Південної Карелії, півдня Архангельської області і Республіки Комі, Ханти-Мансійського автономного округу, Південної Евенкії, Західного Прибайкалля. Широко поширена в Європі від Південної Англії і Східної Франції до півночі Балканського півострова, в Балтії, Білорусі, Україні, Малої Азії, Грузії, Вірменії, Західному і Північному Азербайджані, Північному Казахстані, на південь до Північного Приаралья, Північного Прибалхашья, гір Східного Казахстану; в Киргизії мешкає в Прііссиккулье, відомий з Північно-Західної Монголії і Західного Китаю. Ящірка мешкає в сухих, прогріваються сонцем місцях у степах, лісах, горах до висоти 1,5 км. Бура і зеленувато-буре забарвлення добре приховує її серед каміння й трави. Живуть ящірки парами, ховаючись уночі в нірках, під каменями, під корою пнів. Тут же вони ховаються з осені на зимівлю.

Зовнішній вигляд

Існує велика кількість варіацій забарвлення самців від блідо зелених до чорних. Південні екземпляри зазвичай забарвлені більш насиченою, переважає яскраво зелений колір. Часто їх плутають із середньою і зеленої ящірками. За деякими даними, ці види здатні утворювати гібриди. Самки зазвичай забарвлені в сірих тонах, але у різних популяцій візерунок може варіювати.

Молоді особини сірі або коричневі з 3 смужками по спині. Дорослі самці зелені або оливкові, причому в період розмноження зелені тони у самців стають яскравішими; самки сірі або коричневі. У довжину досягають 25-28 см. Живуть в норах, які риють самі, або використовують нори інших тварин. Активні вдень. Під час полювання постійно знаходяться недалеко від нори, не відходячи від неї більш ніж на 10-15 м. У разі нападу рятується втечею, при цьому постійно змінює напрямок свого руху і, таким чином, дезорієнтує противника. Дуже спритне тварина, цілком виправдовує свою назву: швидко бігає, високо стрибає і добре лазить по гілках. Можливо, прудка ящірка отримала своє ім'я не тільки за те, що швидко бігає, але і тому, що робить це дуже спритно - вона миттєво круто змінює напрямок, збиваючи переслідувача, може блискавично стрибати на жуків і коників, а мух ловить навіть на льоту. Однак, незважаючи на свою спритність і швидкість, прудка ящірка далеко від будинку йде рідко. Вона дуже обережна і при будь-якому підозрілому шереху (чують ящірки добре) спрямовується в свою нірку. Але якщо це чомусь не вдасться, залазить на дерево, а в крайньому випадку пожертвує хвостом. Ящірками харчуються різні птахи, дрібні звірі і змії. Якщо переслідувачеві вдається схопити ящірку за хвіст, то частина його відкидається, що рятує ящірку від загибелі. Відкидання хвоста - це рефлекторний відповідь на біль, він здійснюється переломом посередині одного з хребців. М'язи навколо рани скорочуються, і кровотечі не буває. Пізніше хвіст знову відростає - регенерує. Але от коли і чому відбувається таке скорочення? У свій час вважали, що відкидає ящірка хвіст при механічному натягу: потягнули - і хвіст обламується (або ящірка сама відпускає його). Але з'ясувалося, справа не в механічному натягу, а в хворобливих відчуттях. Якщо ящірку навіть сильно, але обережно, не завдаючи їй болю, тягнути за хвіст, він залишиться на місці. Але якщо прудка ящірка відчує хоч найменшу біль, м'язи навколо хребця спрацюють і хвіст відламана. Це відноситься не тільки до прудкої, але і до багатьох інших ящірок. Хвости у ящірок відновлюються - виростають нові, правда, трохи коротший і дещо іншого кольору. Все це слід враховувати при утриманні.

годування

Основу харчування прудкої ящірки становлять жуки, коники, дощові чері, гусениці і павуки. У неволі можна привчити є шматочки м'яса, вареного яйця і т.д., але жива їжа в раціоні повинна бути основною. Ящірок обов'язково опромінювати ультрафіолетом, краще поставити спеціальну лампу для тераріуму. Велику їжу прудка ящірка довго терплять в роті, по нескольку раз випльовуючи і захоплюючи знову. У період розмноження самці починають піднімати тіло над землею на передніх ногах і озиратися. Якщо самець побачить самку, він починає її переслідувати. Піймавши самку, самець хапає її пащею за основу хвоста, потім охоплює лапами і злучається. У шлюбний період спостерігаються бійки між самцями. В кінці травня самка відкладає 6-16 яєць, які закопує в неглибоку ямку або залишає в тому самому притулок, де проводить ніч. Яйця плазунів досить великі. У ящірки прудкої вони овальні, довжиною до 1,5 см. У яйці міститься запасне поживна речовина - жовток, за рахунок якого відбувається розвиток зародка. Зовні яйце покрите шкірястою оболонкою, яка захищає його від висихання. На відміну від риб і земноводних, з яйця виходить НЕ личинка, а схожа на дорослу молода ящірка. Молоді ящірки вилуплюються в липні. Трапляється, що досвідчені самці поїдають дрібних особин.

будова ящірки

Зовні прудка ящірка нагадує хвостатих земноводних, але має більш струнке тіло. Голова попереду загострена, вона з'єднується з тулубом за допомогою короткої товстої шиї. На кінці морди розташована пара ніздрів. Нюх ящірки розвинене краще, ніж у земноводних. Очі захищені повіками. У ящірки є третя повіка - напівпрозора мигательная перетинка, за допомогою якої поверхня ока постійно зволожується. Позаду очей знаходиться округла барабанна перетинка. Слух у ящірки дуже чуйний: найлегший шум, вироблений повзучим комахою, вже привертає її увагу. Час від часу прудка ящірка висовує з рота довгий, тонкий, роздвоєний на кінці язик - орган її дотику. У кінцівках ящірки розрізняють ті ж відділи, що і в кінцівках жаби. Пальців на кожній нозі по п'ять, перетинок між ними немає. Все тіло ящірки покрито сухою шкірою з роговими лусочками, які на морді і на череві мають вигляд досить великих щитків. На кінчиках пальців роговий покрив утворює кігті. Кігтями ящірка чіпляється при лазінні. Періодично ящірки линяють. Свій роговий покрив тіла перешкоджають росту тварини, в зв'язку з цим ящірка чотири-п'ять разів на літо линяє: її ороговілі шкіра відшаровується і сходить шматками.

Внутрішня будова ящірки багато в чому схоже з внутрішньою будовою земноводних, хоча в деяких системах органів є істотні відмінності. У ящірки є 8 шийних хребців - це забезпечує рухливість голови. До грудних хребців з кожного боку приєднується по ребру. Інший кінець кожного ребра за допомогою хряща зростається з непарною грудною кісткою. В результаті утворюється грудна клітка, що оберігає легені й серце тварини. Кожного дихання у ящірки немає. Вона дихає виключно легкими. Вони мають більш складне, ніж у жаби, пористу будову, завдяки чому збільшується поверхня газообміну в легенях. Серце трикамерне і складається з двох передсердь і шлуночка. На відміну від земноводних шлуночок ящірки забезпечений неповної внутрішньою перегородкою, яка ділить його на праву (венозну) частину і ліву (артеріальну). Незважаючи на велику складність будови легенів і серця ящірки (в порівнянні з земноводними), обмін речовин в її організмі відбувається все ж досить повільно і залежить від температури навколишнього середовища. Травна, видільна і нервова системи ящірки подібні за будовою з відповідними системами земноводних. У головному мозку мозочок, який відає рівновагою та координацією рухів, розвинений більше, ніж у земноводних, що пов'язано з більшою рухливістю прудкої ящірки і значною різноманітністю її рухів.